Guide 02:Miner Guide - Vodič 02: Vodič za rudare

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Guide 02:Miner Guide - Vodič 02: Vodič za rudare

   Kako je razjašnjeno u vodiču <<Igrački stilovi>>, svaki igrač mora napraviti svoju strategiju igranja, a ovaj vodič sadrži nekoliko smjernica koje vrijedi razmotriti ukoliko želite igrati OGame kao rudar.

   ==Što me čini rudarom?==
   Rudar je igrač kojem većina prihoda dolazi iz vlastitih rudnika. Teško je i jako sporo napredovati u igri samo kao čisti rudar. Ako želite dodati prihod od napadanja drugih igrača, možete razmotriti farmanje inaktivaca (Rudar - Farmer), ili pokušati zaokružiti svoje prihode napadanjem mnogo slabijih igrača uz pomoć osnovne napadačke flote (Rudar - Napadač).

   Već je vrlo dobro poznato da rudari imaju vrlo važnu ulogu u ekonomiji OGamea. Igranje kao rudar oduzima puno manje vremena nego igranje kao flotaš. Bodovi koje steknete konstantnim podizanjem vaših rudnika pružit će vam stabilno i konstantno podizanje po rankovima, stabilno ali sporo. Bodovi koje steknete su trajni, dok bodovi kod flotaša se nalaze u floti i mogu biti izgubljeni preko noći. Možete dostići visoke rankove u vašem univerzumu da igrate konstantno i oprezno, te da imate strpljenja raditi na svojim rudnicima nekoliko godina. Imati jak savez s igračima koji slično razmišljaju može biti samo pomoć i stimulacija za dugoročno igranje OGamea.

   ==Izgradnja računa za rudare==
   -započeti kolonizaciju čim bude moguće
   -zadržite samo kolonije s velikim brojem polja
   -razmotrite napuštanje glavnog planeta kada dobijete koloniju s dovoljnim brojem polja (preko 200)
   -razvijajte prvo tehnologije koje su vam potrebnije
   Neki rudari inače postavljaju kolonije u isti solarni sistem da si olakšaju transport - to je vrlo loša strategija i glavna slabost.
   Ne trošite dragocjena polja na planetu za zgrade koje vam ne koriste.

   ==Kako smjestiti kolonije?==
   Ne slažite kolonije u jedan sistem jer vas to čini ranjivim zbog toga jer bi se drugi igrač mogao doseliti s planetom kod vas u sistem i farmati vas dok ne odustanete. Najbolji način razmještanja kolonija je odabir mjesta gdje možete napraviti Fleetsave na dovoljan broj sati. Pogledati tutorial: <<Fleetsave>>

   Odaberite koloniju koju će vam biti glavna i pobrinite se dobiti mjesec ondje, te koristite to za sakupljanje resursa s ostalih kolonija dok ne skupite dovoljno za podizanje sljedeće razine rudnika. Optimalno je postaviti kolonije tako da transporti sakupljanja resursa na vašu glavnu koloniju više/manje traju jednako i onda ih možete poslati u fleetsave ili prema koloniji koja treba podizanje razine rudnika bez toga da držite bespotrebno puno brodova i resursa na planetu ili mjesecu dugo vremena i mamite pohlepne flotaše koji vam mogu uništiti mjesec i nakon toga flotu.
   Drugi razlog za posjedovanje mjeseca je mogućnost obavljanja velikih trgovina bez mogućnosti da vas primjete.

   Druga prednost razmještanja kolonija kroz galaksije je veći obim sistema s inaktivcima čiji resursi mogu zaokružiti vašu dnevnu produkciju.

   Dobar raspored kolonija je 2 planete po galaksiji. Na primjer: dvije kolonije u G1, dvije kolonije u G2, dvije kolonije u G4, dvije kolonije u G6 ili G9 (ako imate kružne univerzume). Dvije kolonije po galaksiji trebaju biti smještene na optimalnu udaljenost za fleetsave, te dozvoljavajući vam s vremena na vrijeme promjenu lokacije fleetsavea kako bi igračka rutina bila nepredvidljiva za neprijatelja. Kasnije u igri, posjedovanje mjeseca na svakom planetu pružit će vam djelomičnu sigurnost (upamtite, mjesec može biti uništen).

   ==Dobit i raspored potrošnje==
   Vaš glavni izvor prihoda i baza za daljnji razvoj je produkcija rudnika. Zbog toga je vrlo važno kako trošite svoje resurse. Možete koristiti alate trećih lica kako bi izračunali amortizaciju svojih rudnika, npr. o-calc ( o-calc.com/index.php?sec=_amortisation&lang=en ).

   Maksimiziranje produkcije se može postići:
   -Podizanjem tehnologije za plazmu (trošak su vam samo resursi, a po podignutom levelu daje vam 1% veću produkciju metala i 0,66% kristala, na svim planetima istovremeno)
   -Unajmite geologa (košta Crne Materije i daje vam 10% veće prihode resursa na svim planetima)
   -Kupite pojačivače resursa (košta Crne Materije i daje vam 30%,20% ili 10% više produkcije odabranog resursa na planetu gdje je aktiviran)

   Upravljanje energijom je vrlo važno: razlika između top100 rudara i top10 rudara je jednostavna: top10 rudaru solarne elektrane staju na levelu 24/25, jer nakon određenog levela, solarn elektrane daju manje izlaza energije nego što koštaju, koristite umjesto njih Solarne satelite, pogotovo ako vam se planeti nalaze na pozicijama od 6 do 9.

   Ne investirajte u tehnologije koje vam ne koriste kao pogonske tehnologije ili špijunaža (s špijunažom, protivnici će vas teže špijunirati) ili tehnologije za kompjutere nakon određenog levela. Investiranje u tehnologije za oklop, oružje i štitove može poboljšati vaše obrambene sposobnosti.

   Naniti (vrlo korisna stvar, no gradite ih samo onda kada gradite 9 rudnika na svim planetima i još uvijek imate resursa viška).
   Na primjer: vrijeme granje sljedeće razine rudnika je 5 dana s nanitima na razini 3. Spremanje resursa za sljedeći rudnik trajati će oko 2 tjedna. Zašto graditi nanite level 4? Nije važno ako morate čekati završetak izgradnje rudnika tjedan dana ako nemate resurse kako b i započeli novi. Doći će vrijeme kada će biti potrebno čekati 4 tjedna da bi se rudnik završio, i tada level nanita gore će dobro doći.

   Ne gradite borbene brodove ukoliko ih ne trebate za farmanje inaktivaca.
   Radite ekspedicije koliko god možete, koristite Otpad za brodove koje dobijete a ne odgovaraju vam.

   ==Trgovanje==
   Ne vjerujte nikome tko vam govori da je prodavanje deuterija po omjeru 2:1:1 beskorisno. Možete dobiti važne prednosti razmjenjujući beskorisan resurs s Trgovcom (košta 3.500 Crne Materije) ili s drugim igračima.

   Trgovanje s drugim igračima donosi najatraktivniji aspekt OGamea - socijalni aspekt - interakcija s drugim igračima koja vam može biti prava prednost ako uspijete održati stabilnu i trajnu vezu za trgovanje. Opskrbljivanjem velikih flotaša može vam se ponuditi i pakt zaštite od njega, no ako igrate ovu igru kako treba (ne biti profitabilan nikad nikome) za time nema potrebe. No ta partnerstva mogu biti korisna iz drugih razloga kao što su: ninje, povratni udari ili uništavanje satelita.

   ==Zaštita dnevne produkcije==
   =Fleetsave=
   Biti rudar znači imati visoko razvijene rudnike koji imaju veliku produkciju. Vrlo je važno logirati se barem jednom dnevno kako bi "počistili" svoje kolonije sakupljanjem resursa napravljenih preko noći i investiranje u nove konstrukcije. Prije nego što se odlogirate vrlo je važno napraviti fleetsave: poslati svoje resurse u misiju stacionaže. MORATE BITI ONLINE KADA VAŠI TRANSPORTERI SLETE - OVDJE NEMA IZNIMKE. I to je najvažnija razlika između čistog rudara i kornjače: rudar koristi svoje (jeftine) transportere kako bi pomicao resurse okolo, dok kornjače pokušavaju koristiti svoju (skupu) taktiku kako bi ih spremali na svom, jako branjenom planetu. Ne zaboravite napraviti aktivnosti kasnije (15-20 minuta) na svim planetima i mjesecima kako bi spriječili neprijatelja da otkrije rutinu fleetsavea.

   =Obrana=
   Ovo je vrlo jednostavno - sve više obrane od minimalno potrebnog broja da bi se zaštitili sateliti i resursi koji se naprave dok ste offline - je bacanje novca (čitaj resursa). Svaki resurs koji utrošimo u obranu ne producira nove resurse te zbog toga želimo što manje resursa trošiti na obranu kako bi postigli maksimalan profit.

   Veličina obrane ovisit će o razinama vaših rudnika npr. 20 plazmi, 50 gaussa, 100 velikih lasera, 1500 malih lasera i 1500 raketobacača dokazano brani produkciju rudnika metala na lvl 30 , 25lvl kristala i 25lvl deuterija zajedno s 200 satelita za cijeli dan.
   Optimalna veličina obrane ovisit će i o različitim brzinama univerzuma (flote i ekonomije) i zajedno s ostalim karakteristikama, kao što je obrana u ruševine, no najbolje se prilagođavati u pokretu, bazirano na vlastitom iskustvu i učestalosti logiranja u igru.